Skiljas med barn – hur ska jag tänka?
Det är svårt att ta steget att bryta upp från ett förhållande som, av någon anledning, inte fungerar. Lägger man till att det finns barn inblandade så blir beslutet ännu svårare och steget blir ännu jobbigare att ta. Av förklarliga skäl – man vill att barnen ska växa upp i den trygghet som ofta stavas tvåsamhet, man vill inte rycka upp deras rötter och man vill inte vara den som utmålas som drivande i processen. Kort och gott: en skilsmässa där barn är inblandade kräver längre betänketid, den kräver mer omsorg och den kräver att man gör det viktigaste: sätter sina barn i första rummet.
Det senare är avgörande och vi tänkte därför räkna upp några tips som kan lindra för barnen om du och din partner beslutat er för att gå skilda vägar. Dessa tips kommer att varvas med generella tankar och små signaler som ni ska hålla utkik efter hos era barn – både under- och efter skilsmässan.
Skiljas med barn – så underlättar ni processen
Det absolut viktigaste som ska göras vid en skilsmässa med barn inblandade är att samtala. Många tror att man skonar sina barn genom att hålla dem utanför – men i själva verket så är det ofta precis tvärtom. Barn – nästan oavsett ålder – förstår mer än vad man tror och det är därför som man måste vara öppen snarare än stängd. Naturligtvis påverkar även barnens ålder vid en skilsmässa. För större barn så är det betydligt lättare att föreställa sig hur framtiden – med mamma och pappa på varsitt håll – kommer att se ut.
För mindre barn blir det hela mer abstrakt. För många så kan skuldkänslorna ta över; man tar på sig ansvaret och känner sig själv vara orsaken till uppbrottet. Hade barnet – i sin egen värld – bara varit snällare, lyssnat på mamma och pappa eller varit lydigare så hade de aldrig separerat. Här är det viktigt att vara uppmärksam och verkligen förklara varför (utan att nämna detaljer som skuldbelägger den andre) ni ska skiljas. Poängtera att kärleken mellan vuxna kan ta slut – men att ni aldrig någonsin kommer att sluta älska ert barn.
- Känn efter: Allt behöver inte ske med en gång. Ordna med boendesituation allt eftersom, hjälp varandra och försök att vara lyhörd om barnens funderingar, tankar och frågor. Var även prestigelös i den mån det är möjligt. Skulle ett äldre barn kanske hellre vilja bo en längre period hos den andre föräldern så är det kanske bäst att prova det upplägget?
- Ta hjälp: de flesta kommuner erbjuder hjälp för barnen där utbildade socionomer leder exempelvis gruppsamtal med andra barn i liknande situationer. Var öppen med att barnen får prata om er separation. I många fall så visar barn lojalitet med sina föräldrar och knyter sig likt musslor, de håller inne med er skilsmässa – trots att de skulle må bättre av att delge andra sina känslor. Det är okej för barnen att prata. Ni kan underlätta genom att varsko exempelvis förskola-, skola samt idrottsledare om vad som hänt; det ger dessa personer en chans att bemöta barnen korrekt. Och: det ger er en bättre möjlighet att få information om barnen skulle ändra beteende.
- Ny partner? Skulle er skilsmässa ske som ett steg efter att någon av er träffat kärleken på annat håll så kan det vara klokt i att gå lite varsamt fram. I barnens ögon så kommer den nya personen förmodligen att vara den som förstörde för mamma och pappa. Låt din nye partner och ditt barn närma sig varandra med omsorg och försiktighet. Se till att du alltid har tid för ditt barn och där ni kan umgås bara ni två.
- Försvåra inte. Har er skilsmässa varit full av konflikter och där ni har svårt att kommunicera? Se till att lämna era förehavanden utanför dörren. Lämna över barnen på utsatta tider, håll en god min och agera vuxet. Skulle ni ha svårt att tala med- och lyssna på varandra så kanske ett språk via mail eller sms är att föredra.